zob-vise-od-zdrave-hrane

Zobene pahuljice su omiljena hrana za doručak u mnogim krajevima svijeta ali osim za doručak zob možete iskoristiti na mnogo drugih načina.

S obzirom da je zob odlična za probavu i puna je vitamina i minerala ključan je dio mnogih muslija i “pahuljastih” kombinacija za doručak. Međutim zob je važna i u dijetalnoj ishrani bolesnika jer deluje na regeneraciju cjelokupnog organizma, ali i za lječenje malokrvnosti i kod upala probavnih organa.

Iako su ljudi diljem svijeta zob upotrebljavali u ishrani od davnina zob je vraćena na moderni stol i postala je carica rituala doručka zahvaljujući doktoru Maksimilijanu Birheru Beneru. Ovaj švicarski pionir nutricionizma je početkom 1900-tih uveo sirovu zob kao dio ishrane u vidu muslija i to prvo za bolesnike, a kasnije je njegova ideja postala široko prihvaćena za zdravu prehranu. On je savjetovao da se musli od zobi uzima pre svakog obroka da biste poboljšali probavu i opće zdravlje. Taj sirovi obrok sastojao se od zdrobljene zobi i cjelovitih žitarica natopljenih vodom, sokom, mljekom ili jogurtom. Po želji se možete dodati svježe ili sušeno voće, orašasti plodovi ili začini poput omiljenog cimeta.

Zob blagotvorno djeluje na nivo kolesterola, šećer u krvi, a pomaže i pri snižavanju krvnog pritiska i pražnjenja creva. Važan je izvor ugljikohodrata, a odlična je u dijetama.

 

Zob – zdravlje u svakoj prilici
Kupka od zobi
Kupku možete napraviti od zobene kaše, zobenih pahuljica ali i zobene slame. Veoma je korisna kod bolesti bubrega, gihta, bubrežnih kamenaca, reume, ukočenosti i križobolje.

Za sljedeću kupku je potrebna samo zob. Jednu šalicu (za manju decu 1/3 šalice) čistih zobenih pahuljica, komadića slame ili cjelih zrna miksajte u blenderu, mlinu ili sjeckalici dok ne dobijete prah. Da biste provjerili da li je zob dovoljno usitnjena promješatje 1 žlicu praha sa 1 čašom vode. Ako prah brzo upija vodu i ako ste dobili mlječno-svilenkastu smjesu nije potrebno da ponovo uključujete blender.