motivacija-prilikom-mrsavljenja

 

Motivacijski savjeti su korisni za mršavljenje. Držeći se režima dijete i vježbe, program može biti izazov. Tu dolazimo u napast, prevariti ili odustati. Zadržavajući motivaciju da se napravi ono što je potrebno za izgubiti težinu, može napraviti razliku između uspjeha i neuspjeha. Ključ je predvidjeti teške trenutke tijekom procesa  mršavljenja. Korištenje motivacijskih savjeta kako biste prošli kroz ove teške trenutke, učinit će proces ugodnijim.

Napravite popis

Napravite popis razloga zašto želite izgubiti težinu i zalijepite ih na vaš hladnjak. Kada imate težak dan i želi odustati od svog plana mršavljenja, pročitajte popis i podsjetite se zašto to radite. Također možete zadržati kopiju popisa u vašem automobilu kako bi spriječili zaustavljanje kod fast food restorana.

Kupite „varalicu“

Kupite nejestivu poslasticu i sebi recite da to zamjenjuje jestivu poslasticu koju bi jeli. Kupite masažu, pedikuru, novu šminku ili novu odjeću. Sve što vas čini da se osjećate dobro, dobro će doći.

Pratite svoj napredak

Napravi fotografiju sebe u kupaćem kostimu kada započinjete sa gubitkom težine. Napravite drugu sliku u istom kupaćem kostimu svaki mjesec tijekom procesa. Pratite koliko težine ste izgubili i vidjeti ćete kako vam drugačije stoji kupaći kostim. Držite sliku negdje gdje je možete vidjeti često, kao na ogledalu u kupaonici ili pokraj svog kreveta.

Postavite realne ciljeve

Postavite ostvarive ciljeve težine za vaše tijelo. Nerealni ciljevi povećavaju vjerojatnost da vas obeshrabre i odviknu od vašeg programa mršavljenja. Potrebno je vremena i truda da izgubite na težini. Ako ne vjerujete da možete izdržati, možda ne biste trebali ni probati.

Oprostite sebi

Vi ne možete biti savršeni svaki dan. To je gotovo nemoguće, uvijek jesti pravu hranu i vježbati kada biste trebali. Ako napravite loš izbor, podsjetite se da nije sve izgubljeno. Pokušajte zadržati svoje putovanje kroz proces mršavljenja i uravnotežite ostatak dana sa zdravijim izborom.

Podijelite svoje ciljeve mršavljenja

Pridobite naklonost onih oko vas da vam pomognu da ostanete motivirani u mršavljenju. Pozivanje prijatelja ili rođaka kada imate težak dan možete vratiti stvari na pravi put.

Započnite voditi fitness dnevnik

Vodite evidenciju vaše svakodnevne prehrane i vježbi. Zabilježite uspjehe i neuspjehe. To će vam omogućiti da se osvrnete i naučite iz svojih iskustava.

Imati B plan

Napravite back-up plan, ako ne možete otići u teretanu jedan dan ili ako ste jeli junk obrok. Nadoknadite uzimajući duge šetnje kad dođete kući ili jedući salatu za vaš sljedeći obrok na kraju dana.

Raznolikost

Promijenite svoju rutinu vježbanja, tako da ne dosadi. Pokušajte novu razinu treninga u teretani, pokušajte sa različitim težinama ili eksperiment s novim sportom. Upoznajte nove ljude i pokušajte nove stvari koje mogu potaknuti gubitak težine.

Koristite duhovnost

Duhovno gledište može vam pomoći postići ciljeve mršavljenja. Idite van na otvoreno i povežite se s prirodom, umjesto odlaska u teretanu. Povežite se sa svojom prošlošću tako da pripremite zdrav obrok koja je vaša majka pripremala kada ste odrastali. Koristite svoju vjeru da vas inspirira i motivira.

Reference

  • Radford University: Motivacijski savjeti  za gubitak težine (PDF)
  • Sveučilište u Iowi: Motivacija za mršavljenje (PDF)
  • University of California Riverside: Nasalomljive odluke (PDF)
  • University of Maryland Medical Center: Savjeti koji će vam pomoći pripremiti se za uspjeh